Wednesday, November 20, 2013

Models´ World I.

Už několikrát jsem zmínila, že o high fashion jsem se začala zajímat kolem roku 2006. Od té doby tak nějak sleduju vývoj trendů v oblasti "populárních" modelek. A protože mě tohle téma hlavně baví, rozhodla jsem se psát více teorie právě o téhle tématice a představit vám modelky, které tenkrát chodily největší přehlídky a byly tvářemi nejznámějších kampaní a jak se to vyvíjelo a mělo dopad na další "generace" modelek. Rovnou chci upozornit, že se budu věnovat high fashion modelkám a přeskakuju ty, které se věnují od začátku pouze komerčnímu modelingu, i když všechno je samozřejmě spjato dohromady.
Jasné je, že se tyhle skupiny "it models" vždycky objevují společně v téměř všech ediorialech i kampaních určité doby.
V tomto prvním díle se chci věnovat největšímu trendu poloviny druhé poloviny 2000´ a to byl  BABY DOLLS. Tedy modelky se zaobleným obličejem, působíce dětsky, mile a nevinně.


Hlavní představitelkou je Gemma Ward (nar. 1987, Austrálie, 175 cm), která vstoupila do modelingu jako čtrnáctiletá a od roku 2005 až do roku 2007 byla královnou přehlídkových mol na fashion weeks. Na obálce americského Vogue se objevila jako nejmladší modelky v historii po boku ostatních úspěšných modelek. Gemma odešla z módního světa do světa filmu v roce 2008, kdy natočila pár menších filmů a nějaký čas dokonce chodila s Heath Leadgerem, krátce před jeho smrtí. I přes její krátké působení nemůže být o jejím vlivu na tehdejší trendy, a cekově módní průmysl, pochyb. Momentálně Gemma očekává první miminko.
Runway: S/S 2004- S/S 2008



Lily Cole (nar. 1988, Velká Británie, 179 cm)- Lily nelze přehlédnout- výrazný kulatý obličej, pihy a dlouhé rezavé vlasy. Stejně jako Gemma působila až nadpozemsky. Právě proto si ji oblíbil fotograf Tim Walker a mnohokrát ji použil do svých snových editorialů. Další podobnost s Gemmou je její láska k herectví. I ona se po ukončení modelingové kariéry vrhla na filmování. Momentálně je tváří kosmetické značky Body Shop a pohybuje se v londýnské smetánce.
Runway: S/S 2003- A/W 2010



Lily Donaldson (nar. 1988, Velká Británie, 178 cm)- další Britka v této skupině byla ještě donedávna aktivní a často obsazovaná na Fashion weekových přehlídkách a často se objevuje jako tvář v různých menších reklamních kampaních. Je důkaz toho, že i v tak kompetitivním průmyslu jako je ten módní, se dá přežít.
Runway: S/S 2004- A/W 2012


Většina těchto modelek začala svou kariéru kolem roku 2004. Jasným spojujícím prvkem jsou taky velké nebo výrazné modré oči. Modelky, které byly všeobecně známy jako velké kamarádky byly modrooké blonýny Heather Marks, Caroline Trentini a Jessica Stam. Dá se říct, že všechny to dotáhly daleko, protože je o nich stále slyšet o všechny se stále objevují v menších či větších kampaních a občas i na přehlídkách.
   



No comments:

Post a Comment