Monday, February 10, 2014

Jak se dostat na London Fashion Week?

Loni v únoru jsem se rozhodla zkusit štěstí a akreditovat se na London Fashion Week. Ono to není úplně tak jednoduché, obzvlášť, pokud s tím člověk nemá vůbec žádné zkušenosti. Na oficiálních stránkách moc konkrétních informací není a je mnohem těžší, než jsem si myslela, nějak se k nim dostat. Započala jsem tedy dlouhý internetový průzkum, který dopadl úspěšně a já dostala jak akreditaci, tak pár vstupenek na přehlídky. Dream coming true, znáte to.
Registrovala jsem se jako press (tedy tisk) přes Proti šedi, pro které píšu, proto se v článku zmiňuji o podmínkách pro tuto skupinu. 
Ráda bych se podělila o celý tenhle proces s lidma, které to zajímá nebo se taky chystají jít. (Bohužel musím upozornit, že nyní už je na všechny tyhle věci pozdě, takže jedině až v září).
Chtěla bych poznamenat důležitou věc- LFW není určený pro veřejnost. Takže neexistují žádné lístky, které by se daly koupit.Vstup je možný pouze s akreditační kartičkou a ta se nevztahuje na přehlídky (viz. 2.)


1. On-line registrace na LFW
Prvním krokem je vyplnění registračního formuláře zde. Registrace je otevřená asi dva měsíce před samotným fashion weekem a uzavírá se týden před zahájením. Zamítnutí registrace se nijak nehlásí a naopak schválení vám může být doporučeno mailem třeba jen pár dní před začátkem LFW.
Poté je možná registrace na místě, kdy je ale nutno přinést s sebou všechny potřebné dokumenty (seznam zde) a navštivenku. Samozřejmě garance úspěchu není jistá, navíc se na tuto registraci stojí pomněrně dlouhé fronty.
Kdo se může registrovat?
Donedávna to byli primárně nákupčí a tisk, který zahrnuje i bloggery (od září 2013 se však změnily pro bloggery pravidla a již se nemohou registrovat na místě, vysvětlení zde). K přihlášce je nutno přiložit i pdf podoby požadovaných dokumentů, které se liší podle toho, pod jakou kategorií se přihlašujete. Například fotografové musí zaplatit i poplatek, protože se počítá s tím, že fotky potom prodají tisku. (Letos je registrace možná pro více kategorií, bohužel se nemůžu dostat na registrační stránky, protože je už zavřená) Pro lidi pracující v backstage jsou jiné passy, stejně jako pro účinkující návrháře atd., o tomto nemám žádné konkrétní informace.
Co získám registrací?
Díky "fast-track" registraci nemusíte stát frontu potom na místě v Somerset House, kde vám vydají akreditaci- "pass" (po schválení registrace vám přijde e-mail s kódem, který musíte při akreditaci předložit). S tímto passem máte zaručený vstup do Show roomů v Somerset House a jako
- tisk má možnost využití místnosti s posezením, nápoji zdarma (káva a nealko), možnosti využití make-up služeb od MAC nebo kadeřníků z Toni&Guy (také zdarma, ale musíte se předem objednat)
- fotografové mohou využít místnosti s počítači ke stažení fotek a nabíječkami pro své příslušenství, taky je tam pravděpodobně možnost nápojů (nikdy jsem vevnitř nebyla)
V akreditaci NEJSOU zahrnuté vsupy na jednotlivé přehlíkdy
pozn. britská adresa: při vyplňovaní registračního formuláře bude nutné vyplnit i britskou adresu, stejně jako při odesílání žádostí o vstupy na přehlídky (aby vám měli kam poslat vstupenky). Je možné zadat adresu hotelu nebo někoho známého z británie.


2. Vstupenky na přehlídky
Vstupy na veškeré přehlídky jsou v režii PR agentur zastupující jednotlivé designery a nijak nesouvisí s akreditací. Takže na přehlídky se dostanete i bez akreditace.
Jak se tedy dostat na přehlídky LFW?
Na stránkách lze stáhnout nebo vyhledat seznam všech designerů, kteří mají přehlídku, i s kontaktem na danou PR agenturu/osobu. Je třeba tedy připravit si e-mail, ve kterém o vstup na danou přehlídku požádáte, takový "ticket request".
Co by jste do něj měli napsat?
- pár věcí o sobě (odkud jste, profese, co vás na LFW nebo danou přehlídku přivádí)
- informace o platformě, kterou zastupujete (tedy pokud píšete pro Proti šedi, napsat pár informací o této stránce, kolik máte čtenářů, jaká je cílová skupina atd.)
- odkazy na předešlé články/fotky z fashion weeků, pokud jste se zúčastnili
- proč chcete danou přehlídku vidět
- poděkování
- adresa a kontakt
Tento proces zabere dost času a doporučuji to neodfláknout, protože není těžké poznat, že někdo jen kopíruje text a posílá všem PR to stejné. Text samozřšjmě musí být v angličtině.
Odeslání ticket requests
Nejlépe je žádosti posílat asi měsíc před začátkem LFW. V tu dobu se PR agentury začínají věnovat tomuto tématu a sestavovat seznamy hostů. Ne ze všech agentur dostanete okamžitou odpověď a agentury nejsou povinny nikoho informovat o zamítnutí žádosti. Vstupenky většinou přijdou poštou asi 1-2 týdny před zahájením LFW. Některé vstupenky jsou posílány i v elektronické podobě.
Hlavní přehlídky pod záštitou LFW
Přehlídky ve stanu na nádvoří Somerset House jsou oficiálními přehlídkami pod záštitou LFW (některé tyto přehlídky jsou sponzorovány značkou Topshop a jsou situovány jinam, stejně tak jako přehlídky známých značek, které mívají svá přehlídková mola na originálních místech). Na tomto seznamu jsou přehlídky právě těch nejznámějších britských značek, jako Burberry, Vivianne Westwood, Christopher Kane, John Rocha atd. Na tyto přehlídky je těžké dostat lístky, protože před "obyčenými smrtelníky" stojí zástup důležitých osob z opravdového fashion businessu. Ale nic není nemožné a proč to nezkusit.
Rozvrh těchto přehlídek a kontakty na PR zástupce najdete zde.
Off schedule přehlídky a Fashion Scout
Mnohem větší šanci na úspěch máte u přehlídek, které se nekonají oficiálně pod hlavičkou London Fashion Week a British Fashion Council. Jsou to tzv. off schedule přehlídky, které probíhají na různých místech v rámci různých jiných akcí souběžně s LFW.
Nejznámější jsou přehlídky Fashion Scout a ty se konají v Covent Garden v úžasné Freemason´s Hall. Rozvrh přehlídek i kontakty můžete najít zde.


3. Doprovodné akce
Kromě módních přehlídek se v daném týdnu koná i spousta doprovodných akcí, protože se právě v tuto dobu do Londýna sjede nejvíce lidí z branže. Kromě různých "propagačních" akcí probíhá spusta výstav a trhů, které není těžké vygooglit a vstup je většinou zdarma a přístupný veřejnosti.
Letos je situováno na The Strand vedle Somerset House The International Fashion Showcase, které předstsavují mladé talenty ze různých zemí světa. Některé zastoupené země mají své showroomy na jiných místech, ale také je možné se tam dostat. Každá výstava má většinou svůj doprovodný program. Pravda je, že je pomněrně těžké se k informacím o těchto akcích dostat a musíte opravdu hledat a snažit se.

4. Dobré rady:
- Pokud nejste opravdu zvyklé (dámy) na podpatky, tak si je neberte nebo si s sebou vemte i alternativu. Většinu času prostojíte ve frontách na přehlídky nebo pobíháním mezi několika místy
- Nemusíte tahat hromadu věcí celý den, využijte šatny v Somerset House (pokud dostanete akreditaci). Je to podivné, ale o téhle možnosti ví málokdo.
- Co se týče oděvu- můžete si vzít absolutně cokoli a nebude to faux-pas. Pokud vyloženě nevyhledáváte pozornost fotografů, tak je všem jedno, co máte na sobě. Samozřejmě normálně se tam jdou lidi ukázat, žeano.
- Zjistěte si předem lokace akcí, protože ne všechny jsou blízko sebe a ne vždy je možné všechno stihnout.

moje články z minulých LFW, pro inspiraci: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Pokud máte dotazy, pište do komentářů :)

4 comments:

  1. Ahoj Magdi , suprovy článek , poprosím nápiš svůj e-mail rada bych jsem se ještě zeptala na par otázek :)
    Mej se ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj! Už asi pozdě, ale můj mail je magda.zurkova na seznam.cz kdyby jsi ještě chtěla napsat :)

      Delete