Thursday, January 16, 2014

Being an Artist...

K napsání tohoto příspěvku mě ponoukly fotky od Paulíny pro web Worn, které jsou čtenáři ve většině negativně kritizovány. Fotky zde a FB diskuze k nim zde.
Proč tyhle fotky u průměrného čtenáře nikdy neuspějí?




Co fotky zachycují a jaký byl tvůj záměr?
Paulína: "Chcela som zachytiť Martinu v jej prirodzenosti. Bez make-upu a aby to oblečko nebolo moc prestylizované, ale zároveň aby tam niečo bolo. Perfektnosť v neperfektnom."

1.Nejedná se o obvyklé, mainstreamové (střední proud, střední proud!) fotografie. Co někteří považují za rozmazané fotografie (protože v dnešní doby se už fotí jenom na digitály, né?), jsou polaroidy a ty se fotí na JEDEN pokus. Ale o tom se už zase asi ví, protože retro strašně frčí a všichni nutně musí mít Instax od Fujifilm. Každopádně je neskutečně z míry vyvádějící, když modelky na fotografiích nejsou vyretušovány, nedej bože aby ty fotky vůbec neprošly postprodukcí! Dámy v reklamách a editorialech luxusních magazínů jsou krásně namalované a učesané v šatech za tisíce a dávají nám jakousi falešnou představu dokonalosti, kterou přijímáme a sníme jaké by to bylo být ony (i s tou perfektní postavou a šatníkem a sexy chlapem). V zahraniční tento promyšlený reklamní záměr funguje, v ČR si málokdo koupí naušnice za 100 000 nebo kabelku za 50, aby na ně toho muže sbalil. Na FB jsou stovky fan stránek "fotografů", kteří vás za určitou sumu nafotí a hlavně- vyretušují a to je nejblíže k dokonalosti, kam se asi tak dostanete. Fotografové, kteří z vás udělají nejdokonalejší voskovou figurínu bez znamínek, vrásek, s hustším obočím (protože už i Cara Delevigne je mainstream), menším břichem a větším poprsím, mají nejvíce zakázek, ale taky si za to nechávají platit nejvíc. 
Fotografie je umění. Jistěže perfektní retuš a další věci vyžadují zručnost, ale nakonec fotka zachycuje jen zlomeček reality (ale nejde jim o realitu, jde o ty prachy). Koho stále baví mýt krmen tím falešným luxusem a dokonalostí? Není těžší zachytit prosté a všední věci zajímavým způsobem? "Výstřední" nebo "jiné" (rozuměj: než mainstream) se k běžnému čtenáři/divákovi/spotřebiteli jen tak nedostane. Jako v čemkoli jiném, co v ČR není tolik populární, to se musíte o fotografii nebo módu, která je s fotografií úzce spojena, vyloženě zajímat, aby jste objevili ty "jiné" věci. Módí časopisy vydávající se u nás (Elle nebo Marie Claire) jsou kříženci katalogů s oblečením a bulvárem, mírněji řečeno slabým odvarem life-stlye časopisu.
Je tedy zcela zřejmé, že na časopisy (a jejich styl) jako Dazed & Confused, i-D, Oyster, Lula, LOVE apod.tu není nikdo zvyklý (a i na západě si museli zvykat), stejně tak jako na práce fotografů, které jsou tam prezentované. To nevadí, že tihle lidi ovlivňují módní průmysl, kulturu a umění po celém světě. Asi není překvapení, že Češi na "divnosti" reagují mnohem pomaleji, agresivněji a otráveněji, než v zemích na západ od nás.



Fakta: a) Jen leklé ryby plavou po proudu
b) Všeobecné povědomí o slavných "avantgardních" fotografech : Terry Richardson- je to prase a fotky vypadají strašně, ale nafotil Miley Cyrus, Selenu Gomez, Obamu, Rihannu, Lindsey Lohan......... takže je cool.
Juergen Teller- donedávna jsem o něm v životě neslyšela a žádné jeho fotky neviděla, ale odmítl nafotit Miley Cyrus pro Marc Jacobs, takže je cool/debil.

2. Spoutu lidí pravděpodobně pobouřilo, že mladince vyhlížející modelka pózuje spoře oblečená (i když odhalené nic zásadního není, kromě jedné bradavky) a některým se asi zdá, že to vypadá vyzývavě (ano, protože jakákoli nahota je přece spojená se sexem!). Modelce Martině je 18 let. To, že vypadá mladší je jedině výhoda, protože při jejím štěstí bude ve čtyřiceti vypadat na 25.
Modelka s červenou pusou v prádle Victoria´s Secret je taktně a decentně sexy, ale holka v normálních kalhotkách ne? Věřte mi, že na focení není nic jednoduššího, než požádat make-up artistku o určité líčení a stylistku o určité oblečení.


Fakta: Již pár let se vede diskuze o používání příliš mladých modelek pro focení editorialů. Hlavně proto, že mnoho začínajících dívek má kolem 16ti (i méně) let a často na fotografiích představují vyspělé ženy, jsou foceny pouze v plavkách (nebo bez nich) a podobně (velice známá aféra zde). Módní průmysl se už nějakou dobu snaží docílit (nebo lépe řečeno je k tomu tlačen) o stanovení určité věkové hranice. Nic ale není oficiální a tak to redakce časopisů velice často porušují, zatím vede Vogue. Zde je zajímavé video z přednášky modelky Cameron Russel která uvádí, že spousta "ženských" (erotických, vyzývavých) fotek byla pořízena v době, kdy ještě neměla ani menstruaci. Zde tedy opět poznamenávám, že Martina na fotkách je plnoletá, na což se nezmůže ani Vogue.  

Česko si může zase připsat na seznam další věc, ve které dalece zaostává. Ne z důvodu, že by tu nebyli schopní a kreativní jedinci, ale protože to publikum není schopné přijmout. Tady nejde o to, že všechno nového a "zápaďáckého" je in, ale že všechny nové nápady, myšlenky a prvky (o umění to platí stonásobně) ovlivňují a spoluvytvářejí nové směry a trendy
Je jedno, jestli se vám ty fotky líbí nebo ne. Každopádně je to u nás něco zcela nového a nevídaného a strašně moc doufám, že podobných věcí bude jen přibývat.

"Being an artist does not mean you have to be a painter or draw well or be ‘talented’.
Art is creating something and communicating your emotions and opinions to others.
It is mindless for people to say that some artists’ work is talentless rubbish.
These artists have spent time and effort to create, even sometimes revealing their innermost thoughts and secrets with you through their art..."

4 comments:

  1. Souhlasím na 100 %!

    ReplyDelete
  2. Tie fotky sú wauu a wrrr v jednom a je super, že aj v našich končinách sa toto začína pomaly šíriť.

    lifeloveZAZA

    ReplyDelete
  3. ta prva foto je super!

    Pozývam na Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    ReplyDelete